کنیستر چیست

کنیستر یک قطعه مکانیکی است که در مجاورت باک سوخت ماشین قرار دارد.  شکل و اندازه این قطعه در خودروها متفاوت است. در اتومبیل ‌های خارجی کنیستر در همسایگی گلگیر عقب و در نزدیکی مخزن سوخت قرار دارد. در حالی که در اتومبیل‌ های داخلی این قطعه در مجاورت گلگیر جلو نصب شده است.

بر اساس مدل ماشین و محل قرارگیری باک بنزین موقعیت قرارگیری کنیستر متفاوت است. شکل ظاهری این قطعه مشکی رنگ بوده که دو شلنگ به آن متصل است.

به تعریفی که سایت fortunebusinessinsights از کنیستر کرده است توجه کنید:

The carbon canister is an automotive component of the evaporative emission control system (EVAP) that is attached to the fuel tank. This device is used to capture and store the fuel vapor emission from the fuel tank when the vehicle is at a halt.

ترجمه : کنیستر جزئی از سیستم کنترل انتشار بخارات سوخت است که به باک سوخت متصل می شود. این قطعه زمانی که خودرو در حالت توقف است، بخارات سوختی که از باک متصاعد می شوند را جذب می کند.

وظیفه کنیستر چیست؟

وظیفه کنیستر این است که از ورود بخارات بنزین به هوا جلوگیری ‌کند. به طور معمول بر اساس شرایط آب و هوایی مقداری از سوخت موجود در مخزن بنزین خودرو تبخیر می ‌شود. جهت جلوگیری از آلودگی هوا قطعه‌ای طراحی کردند که با جذب بخارات بنزین، جلوی ورود این بخارات به هوای آزاد گرفته شود. در واقع این قطعه مکانیکی هم به پاکیزگی هوا کمک می ‌کند و هم در مصرف بهینه سوخت عملکرد مثبت دارد.

در رابطه با اجزای کنیستر باید گفت که، این قطعه با داشتن شیر کنترل کنیسر، بخارهای بنزین جذب شده را به موتور منتقل می ‌کند. شیر تهویه نیز به کنترل جریان هوا و بخار در سیستم کمک می ‌کند. لوله ‌های انتقال نیز بخارهای بنزین را از باک به کنیستر و از کنیستر به موتور منتقل می‌ کنند.

کنیستر حاوی کربن فعال است که بخارهای بنزین را جذب می‌ کند و نمی ‌گذارد که به هوای آزاد وارد شوند. هنگامی که موتور روشن می ‌شود، بخارهای بنزینی که توسط کنیستر جذب شده به موتور هدایت می ‌شود تا در در هنگام استارت زدن در فرایند احتراق سوزانده شوند و ماشین روشن شود.

اینفوگرافیک نقش کنیستر

از دیگر وظایف کنیستر تنظیم فشار داخل باک بنزین است. این قطعه کمک می ‌کند تا از میزان زیاد فشار منفی یا مثبت جلوگیری کند.

به طور خلاصه می ‌توان نقش اصلی کنیستر در خودرو را این گونه بیان کرد:

  • جذب بخارهای بنزین
  • بازیافت بخارهای بنزین
  • جلوگیری از آلودگی هوا
  • حفظ فشار درباک بنزین

این قطعه کوچک نقش بسیار مهمی را هم از نظر جانی و هم از نظر مالی برای مالک خودرو دارد.

علائم خرابی کنیستر چیست؟

این قطعه کوچک قیمت چندانی را ندارد اما با توجه به نقش ویژه‌ای که دارد لازم است سلامت آن چک شود. معمولا بین هر 2 تا ۳ سال و یا طی کردن مسافت ۴۰ هزار کیلومتر لازم است که تست سلامت این قطعه انجام شود. در این تست با روشن بودن خودرو میزان قدرت مکش هوا از سر شلنگی ‌ها چک می ‌شود.

عوامل مختلفی موجب می ‌شوند تا عمر مفید این قطعه کم شود. در صورت خراب شدن کنیستر می ‌توان از روی عوامل مختلفی به اختلال در عملکرد این قطعه پی برد.

عکس گرافیکی از محل قرارگیری کنیستر داخل ماشین

  • اگر گهگاهی در ماشین بوی بنزین پخش شد می ‌توان احتمال داد که این قطعه دچار مشکل شده است. این مشکل می‌ تواند مربوط به خرابی شیر برقی کنیستر هم باشد.
  • روشن شدن چراغ چک خودرو نیز جز اولین علامت هایی است که می ‌تواند نمایانگر اختلال در عملکرد کنیستر باشد.
  • از دیگر علائم خرابی کنیستر این است که هنگام باز کردن درب باک بنزین، بخارات با فشار از آن خارج می ‌شوند.
  • گاهی شنیدن صدای غیر عادی از سوی باک بنزین می ‌تواند نشانگر پارگی شلنگ و یا شکستگی مخزن کنیستر باشد.
  • اگر ماشین با تک استارت زدن روشن نشد نیز می توان این احتمال را داد که کنیستر دچار مشکل شده است.

با توجه به نقش مهمی که کنیستر در مصرف سوخت و آلایندگی هوا دارد لازم است به سلامت آن اهمیت داد.

پر کردن بیش از اندازه باک سوخت یکی از مهم‌ترین عواملی است که موجب خرابی کنیستر می ‌شود. چرا که بخشی از بنزین به سمت کنیستر سرازیر می گردد. با در نظر گرفتن به این نکته می ‌توان میزان عمر مفید کنیستر را به عنوان یک قطعه مصرفی و مهم در خودرو افزایش داد.

عکس کنیستر

سوالات متداول درباره کنیستر خودرو

  1. کنیستر خودرو چیست و چه وظیفه‌ای دارد؟
    کنیستر قطعه‌ای در سیستم سوخت‌رسانی خودرو است که بخارهای بنزین را جذب کرده و از انتشار آن‌ها در هوا جلوگیری می‌کند.

  2. علائم خرابی کنیستر چیست؟
    بوی شدید بنزین، روشن شدن چراغ چک موتور و کاهش راندمان سوخت از نشانه‌های خرابی کنیستر هستند.

  3. چرا کنیستر خراب می‌شود؟
    استفاده از بنزین بی‌کیفیت، گرفتگی مسیر بخار بنزین و عمر طولانی قطعه از مهم‌ترین دلایل خرابی کنیستر هستند.

  4. آیا می‌توان بدون کنیستر رانندگی کرد؟
    بله، اما این کار باعث افزایش آلودگی هوا، مصرف سوخت بیشتر و احتمال خرابی سایر قطعات مرتبط با سیستم سوخت می‌شود.

بدون بازخورد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *